OMSCHRIJVING
Lekker snel op tafel en altijd een feest... mosselen!
BOODSCHAPPEN
2 kilo | mosselen |
1 zkzakje | fijne soepgroenten |
1 pkpakje | mosselkruiden |
1 tnteen | knoflook |
| witte wijn |
| verse peterselie |
| olijfolie |
| peper en zout |
|
1 | stokbrood |
2 a 3 | sauzen: |
| cocktailsaus |
| knoflooksaus |
| kruidenboter |
BOODSCHAPPEN: COCKTAILSAUS
Cocktailsaus |
3 el | mayonaise |
2 el | ketchup |
1 el | griekse yoghurt |
2 tl | paprikapoeder |
2 tl | worchestersauce |
2 tl | citroensap |
1 tl | poedersuiker |
1 tl | whiskey |
| peper en zout |
|
BOODSCHAPPEN: KNOFLOOKSAUS
Knoflooksaus |
3 el | mayonaise |
3 el | griekse yoghurt |
1 tl | knoflookpoeder |
1 el | citroensap |
2 tn | knoflook |
| verse bieslook |
| verse peterselie |
1 tl | honing |
| peper en zout |
|
BOODSCHAPPEN: KNOFLOOKBOTER
Knoflookboter |
1/2 pkpakje | roomboter |
2 el | citroensap |
2 tl | kerriepoeder |
2 tn | knoflook |
| verse peterselie |
| verse bieslook |
| verse tijm |
| peper en zout |
|
BEREIDING
Was de mosselen in koud water in de wasbak. Gooi mosselen die drijven of kapot/ gebroken zijn, weg. Als een mossel open staat tik deze dan op de rand van het aanrecht. Gaat de mossel dicht, dan is die eetbaar, zo niet dan kan die weg. Verwijder baarden en onregelmatigheden van de schelp.
Laat de wasbak leeglopen en vul deze opnieuw met koud water zodat de mosselen onder water staan. Voeg wat zout toe. De mosselen maken zich zelf nu schoon, dus na een tijdje zie je zand in de wasbak.
Verhit wat olijfolie in een braadpan of mosselpan en fruit de groente en knoflook aan. Voeg de mosselen toe en bak deze even mee samen met de mosselkruiden. Blus af met witte wijn en laat 2 minuten koken, totdat de mosselen gaar zijn. Hak de peterselie fijn en voeg toe.
Mosselen die niet open zijn gegaan gooi je ook weg, die zijn waarschijnlijk niet goed.
Serveer de mosselen in de pan, of een mooie grote schaal met stokbrood en de sauzen. Na de eerste mossel kun je de schaal als "knijpertje" gebruiken om alle mosselen er uit te halen. Een waar feestmaal!
VARIATIES
Qua groente kun je zelf toevoegen wat je lekker vind, en er zijn vele, vele, vele sauzen die bij mosselen.