Bouillonblokjes uit de supermarkt hebben nog maar weinig met bouillon te maken. Ze zijn met name heel erg zout en hebben meer weg van een "pakje" in de vorm van een blokje.
Zelf bouillon maken en best
simpelJa, dit is simpel
en een wereld qua verschil in smaak! Het enige wat het kost.... wachttijd ... maar dat gaat vanzelf.
Ideaal ook om de graten na het fileren van vis nog nuttig te gebruiken.
BOODSCHAPPEN
1 lt
water
graten en kop van één vis of schalen van garnalen/kreeft
1
wortel
1
ui
1
prei
1
ststengel
bleekselderij
2
tktakje
bladselderij
2
tktakje
verse tijm
2
laurierbladen
10
peperkorrels
peper en zout
BEREIDING
Snijd alle
groenten
in kleine stukken. Verhit wat olie in een grote soeppan. Fruit de alle groenten even aan. Vul de pan aan met een liter water.
Spoel de graten/kop of schalen af met koud water en voeg dit toe aan het water. Even roeren en dit op een zacht vuurtje net onder het kookpunt maximaal een half uur laten trekken (niet langer want dan wordt het bitter). Passeer daarna alles door een zeef.
Ten overvloede: Het graten/schalen gooi je weg, het