Snijd de
ui
,
knoflook
,
gember
en
citroengras
zo fijn mogelijk. Met name de citroengras is hard van structuur en moet vrij fijn gesneden worden. Tja...
rode peper
... ik hou niet van heel pittig en de gember geeft ook al pit, dus ik verwijder de pitjes en laat één lijst zitten, Maar leef je uit als je pittiger wil.
Fruit dit mengsel
aan op laag vuur en bewaar dit apart. Dit 'wok' je expres niet mee op hoog vuur, want dan brandt het aan.
Snijd de
paksoi
en
oesterzwammen
in hapklare stukken, en de paprika in kleinere stukjes. Doe dit samen met de tauge in een zeef en
stoom dit 2 minuten
boven een pan kokend water. Zet (voor de tonijn straks) de grillpan aan, deze moet eerst goed heet worden. En dan het 'gevaarlijke gedeelte'. Verhit arachide olie in een wok, totdat het echt gloeiend gloeiend gloeiend heet is. Wind een theedoek om je hand en pak de zeef met gestoomde groenten.
Gooi dit nu in één keer in de wok met hete olie (het zal
tegensputteren
). Na zo'n 20 seconden de groenten om tossen (let op: als je tijdens het wokken bij de vlam komt, kan het al
flamberen
). Gooi na een minuutje een scheut sake er bij en steek het aan (flamberen). Dit gebeurt vaak al vanzelf als je in de buurt van de vlam wokt, maar je kan uiteraard ook een aansteker gebruiken. Dit geeft die specifieke woksmaak. O ja... iets met je afzuigkap (ik zou deze uitzetten).
Zet het vuur nu laag en voeg toe: 1 el vissaus, het
basismengsel
(van ui, knoflook, gember, etc..), 2 el sojasaus, 3 à 4 lepels oestersaus,
grof gehakte walnoot
en laat dit even sudderen.
Smeer de tonijn in met olie (en zout) en grill de tonijn kort (1 a 2 minuten) aan beide kanten en haal deze door een bord met sesamzaad.
Snijd de
lenteui in dunne ringen
en
pluk de koriander
. Schep de groenten in een mooi bord, leg daarop de tonijn en garneer met lenteui en koriander.